http://eletero-haz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/863919slide1.jpglink
http://eletero-haz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/942538__leter__h__z_slide1.jpglink
http://eletero-haz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/339553__leter__h__z_slide2.jpglink
Természetgyógyászok klubja Bioenergetika
Önképzés

Megjelent!!! Bánszky Judit: Jógázz Velem! DVD (1 ó 55 perc) 2300 Ft.

Dr. Oláh Andor BÁZIS TEAKEVERÉKE:

Aprobojtorján, borsosmenta, cickafark vagy kamilla, csalánlevél, diólevél, kakukkfű, komló vagy macskagyökér.
 
Egyenlő mennyiség mindegyikből, keverjük össze, vegyünk ki a teakeverékből egy tetézett evőkanálnyit, forrázzuk le 2 dl. vízzel, hagyjuk állni 10 percig, szűrjük, igyuk meg. napjában 2-3 csészényi .
 
Azért nevezzük bázis teakeveréknek, mert minden betegségben gyógyító alap teakeveréket jelent, mintegy panaceának (minden betegségben használható szer) tartható. A holisztikus szemlélet szerint minden betegség az egész szervezet betegsége, nem egy-egy szerv működési zavara, tehát az egész szervezetet gyógyítanunk kell.
 
A bázis keverék az egész szervezetre hat gyógyítóan: gyulladás ellen hat (cickafark, apróbojtorján), nyugtat (macskagyökér, komló), az emésztést javítja (diólevél, csalán, cickafark), antibiotikus hatású (kakukkfű), tüdőtisztító (diólevél, kakukkfű, apróbojtorján), vértisztító stb. hatású.
 
Ha az egész szervezet betegsége mellett egy-egy szerv betegsége is előtérben áll, a bázis teakeveréket egy, két vagy három gyógynövénnyel egészítjük ki, melyek speciálisan arra a szervre hatnak.
 
Ilyenkor dupla mennyiségben tesszük hozzá a bázis teához ezeket. Pl. hogyha 5-5 dekából áll az összetétel, akkor a hozzátett gyógynövényekből 10-10 dekányi mennyiséget teszünk a keverékhez.

 

Újra a jódhiányról (Jód deficitről)

Mindenki jól ismeri a jódot. Használjuk a jódtinktúrát (alkoholban oldott jód) sérülések, karcolások, horzsolások, sebek kezelésére, fertőtlenítésére. Van azonban más jód is. Jód, amely alkalmas belső használatra is, de ezt a jódot inkább csak az orvosok ismerik. Éppen ez az utóbbi jód alkotja a pajzsmirigy által termelt hormonok (pajzsmirigyhormonok) mintegy 65 %-át.
 
 
FIGYELEM! SZIGORÚAN TILOS A GYÓGYSZERTÁRBAN KAPHATÓ JÓDTINKTÚRÁT BELSŐLEG ALKALMAZNI!
 
 
A hormonok az élet karmesterei A pajzsmirigy hormonjai, melyeknek fő hatóanyaga a jód, élettenilag sok fontos funkciót töltenek be. Ezek felelnek az egész szervezetben az anyagcsere folyamatokért, irányítják a fehérjék, a zsiradékok és a szénhirátok forgalmát.
 
Ezek a hormonok szabályozzák az agy, az idegrendszer, a nemi- és az emlőmirigyek tevékenységét, működését, a gyermekek növekedését és fejlődését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az utóbbi években a különböző országokban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a szellemi fejlődés szintje az intellektus koefficiense, az IQ közvetlenül összefügg a jódellátottsággal.
 
 
 
A jódhiány miatti hormonális zavarok nem mutatnak azonnal külsőleg kifejezett tüneteket, ezért a jódhiányt "rejtett éhség"-nek nevezik. Ettől az éhségtől leginkább a gyernekek szenvednek, nehezen tanulnak az iskolában, számukra nehéz az új ismeretek és jártasságok elsajátítása.
 
A pajzsmirigy hormonok építő elemének a jódnak a hiánya sokféle betegség alapvető okaként is gyakran jelentkezik. A jódhiányos betegségek (tünetek) Érzelmi szinteken: ingerlékenység, nyomott hangulat (letargia), aluszékonyság, fáradtság, kimerültség, feledékenység, megmagyarázhatatlan szomorúság, bánat, a figyelem és az emlékezet romlása, az értelem, az észbeli képességek csökkenése, gyakori fejfájások az agyi vérnyomás emelkedése miatt.
 
 
 
Szívműködés: arteroszklerózis, amely nem reagál a diétára, és a gyógyszeres kezelésre, aritmia, amelynél a speciális gyógyszerek nem adnak érzékelhető és tartós eredményt, a diasztolés érték (alsó vérnyomás érték) növekedése a véredény-falak ödémája miatt.
 
Vérképzavarok: a vér hemoglobin szintjének csökkenése, melynek során a vaskészítmények adagolása csak csekély javulást eredményez. Immunológiai zavarok: gyakori fertőzéses és hüléses megbetegedések az immunitás meggyengülése már a pajzsmirigy funkció jelentéktelen csökkenése esetén is.
 
Oszteohondrózis (degeneratív izületi betegség melyben a csont felületes elhalás következtében kisebb porcrészecskék válnak le): gyengeség és izomfájdalmak a kezekben, mellkasi vagy deréktáji radikulitisz (ideggyökér gyulladás), melyeknél a tradicionális kezelés nem hoz eredményt.
 
 
 
Vizenyősödések (ödémák): vízkór a szem körül vagy általánosan, melynél a vízhajtó készítmények rendszeres szedése fokozza, súlyosbítja az állapotot és kialakul a szerektől való függőség.
 
Hörgők, tüdők: a légutak ödémája, amely krónikus bronchitishez és heveny légzőszervi betegségekhez vezet. Nőgyógyászat: a menstruációs funkció zavara, szabálytalan havi vérzések, vagy ennek hiánya, meddőség, emlőbántalom, a csecsbimbó gyulladása, repedése. A jódhiány megszüntetése A jódhiány problémája a világ 153 országát érinti, ami a Föld lakosai közül több mint 1,5 milliárdot érint. Hazánk területének 80 %-a jódhiányos (jóddal gyengén ellátott), de az ott élők erről gyakran nem is tudnak.
 
 
 
A jódhiány megoldására elterjedt a jódozott konyhasó használata. Az ilyen készítményben alkalmazott jód szervetlen káliumjodid(KI), amelyet teljes mértékben elnyel a pajzsmirigy, és fölösleges bevitele esetén ez a jódtöbblet kiválthatja a pajzsmirigy müködésének zavarát, megbetegedését.
 
A kialakuló hipertireózist, amelyet tehát a szervetlen kötésben bevitt jód feleslege vált ki a jódozott só alkalmazása esetén , a világ több országában megfigyelték (Svájc, USA, Hollandia, Ausztria, Szerbia).
 
A jód deficit megszüntetése érdekében alkalmasabbak azok a jódtartalmú szerves készítmények, amelyekben a jód szerves vegyületekhez, például fehérjéhez kötődik, hiszen éppen ilyen jód tartózkodik az ember vérében. Szerves jódforrás a tengeri káposzta (laminária) is.
 
 
 
A lamináriából a jódszükséglet fedezésére 10-20 dkg-ot kell elfogyasztani naponta, ami teljesen reális pl. Japán lakossága esetében, de Magyarország számára ez megvalósíthatatlan. Külföldön az utóbbi években elterjedtek a lamináriákból előállított készítmények, de a jódozott táplálékok is, jódozott tej, kenyér és más pékárú, tojás, növényolaj.
 
Sajnos az ilyen termékek egy részében a jódtartalom nem elég stabil, de az sincs meghatározva, hogy naponta végül is mennyi fogyasztható belőlük a jódhiány megszüntetése érdekében.
 
 
 
Az Egészségügyi Világszervezet és a jódhiányos állapotokat ellenörző nemzetközi tanács az alábbi napi jódfogyasztási szinteket javasolják: 50 mikrogramm csecsmőknek (12 hónapos korig) 90 mikrogramm kisgyermekeknek (7 éves korig) 120 mikrogramm gyermekeknek 7-12 év között 150 mikrogramm felnőtteknek 12-évtől 200 mikrogramm a terhes és szoptatós kismamáknak.
 
A szerves jódkészítmény szedése esetén számításba kell venni, hogy a táplálékokkal a szervezetbe kerülő és felszívódó jódmennyiség hazánkban ikb. 70-100 mikrogramm naponta. Közreadta: Prof. dr. Török Szilveszter Megjelent az ÉLETERŐ c. lapban, a 2001/07-08 számában.

Elhízás - Túlsúly

Az elhízás, főként a zsírbő étrend 5 betegségcsoportban 12 betegség kialakulását segíti elő mint veszélyeztető (rizikófaktor):
 
1. a szív- és érrendszer betegségei: szívelégtelenség, koszorúsér-betegségek, magas vérnyomás, agyi érbetegségek, visszérbetegségek.
 
2. szív- és légzési elégtelenség különböző formái.
 
3. anyagcsere betegségek: cukorbaj, hiperlipoproteinaemia, köszvény.
 
4. mozgásszervi degeneratív betegségek 8artrózisok).
 
5. gyomor- és bélbetegségek, epekőbetegség, zsírmáj.
 
Az elhízás okait kutatva nemcsak a zsírbő étrend hibáztatható, hanem a cukorkorszak is. Yudkin Professzor szerint, ma két hét alatt eszünk annyi cukrot, amennyit elődeink 200 évvel ezelőtt 12 hónap alatt.
 
Egy amerikai átlagpolgár 1822-ben naponta 2 kávéskanál cukrot fogyasztott, de lehet hogy annyit se. 1870 körül a napi felhasználás 11 kávéskanálra emelkedett. 1905-re a cukorfogyasztás megduplázódott és 1970 óta naponként 32 kávéskanál cukornál tartunk. Nemcsak kanalazott cukor, hanem édesség formájában is, édesipari termékek, édes üdítőitalok, torták, sütemények, dzsemek, pudingok, fagylalt stb.
 
Magyarországon több mint 800-féle édesség kerül forgalomba, a fővárosi szakboltokban 160-170 féle édesipari cikk között lehet válogatni. Egy szelet tejszínhabos torta legkevesebb egy kávéskanál cukrot, egy üveg (egyharmad liter) gyümölcslé , kóla 8 kávéskanál cukrot rejt.
 
Az NDK-ban a fejenkénti cukorfelhasználás az 1960. évi 29,3 kg-ról 1971-re már 35,2 kg-ra emelkedett. Csupán egy év alatt (1970-től 1971-ig) az emelkedés 800 g. Minden európai országban hasonló az emelkedés.
 
 
 
 
 
"Az egészség nem minden, de a minden egészség nélkül semmi!"

Az egészséges táplálkozás alapanyagai

GABONÁK:
 
Ha valaki lisztérzékeny ne fogyassza az alábbi gabonákat: búza, árpa, rozs, és olvassa el, a http://termeszetesen-egeszsegesen.blogspot.com -on amit a lisztérzékenységről írtam. 
 
Viszont az alábbi gabonák fogyaszthatók: rizs, köles, hajdina, kukorica, zab, amarant.
 
 
CSÍRÁZTATOTT GABONÁK:
 
A csíráztatott gabonákat a glutén érzékenyek is fogyaszthatják.
 
Minden nap fogyasszunk egy maréknyi csíráztatott gabonákat, hüvelyeseket, olajos magvakat, amit rátehetünk a szendvicsünkre, beletehetjük a salátába, levesbe, főzelékbe.
 
 
ZÖLDSÉGEK:
 
Bármilyen idény zöldség  jó, lehetőség szerint saját termesztésű vagy bio-piacon, bioboltban vásárolt.
 
Minden nap! Minimum annyi legyen a nyersen elfogyasztott mennyiség, mint amennyit főtten eszünk!
 
Ezt lehet salátaként vagy szeletelve, reszelve, az a fontos, hogy mindennap fogyasszunk nyersen zöldségeket.
 
TÉLEN: fehér káposzta (ha nehezen emésztjük nyersen, kicsit megpárolhatjuk (bambusz gőzölőben)  vagy préseljük ki a levét, és úgy fogyasszuk.
 
Lila káposzta, nagyon finom párolt ételt készíthetünk belőle almával.
 
Sárgarépa, fehér káposzta, lila káposzta, kelkáposzta, brokkoli, cékla, feketeretek, burgonya, hagyma, lilahagyma, fokhagyma,
 
 
GYÜMÖLCSÖK: 
 
Most télen kisebb a választék, de azért van: alma, körte, mandarin, narancs, szárított-, aszalt gyümölcsök,
 
 
HÜVELYESEK:
 
Bab, felesborsó, sárgaborsó, lencse, (mindegyikből többféle is kapható, váltogassuk ízlésünknek megfelelően).
 
 
OLAJOS MAGVAK, DIÓFÉLÉK:
 
Dió, mandula, török mogyoró, kesu-dió, para-dió, lenmag
 
 
HIDEGEN SAJTOLT OLAJOK, CSÍRAOLAJOK:
 
Olíva, lenmag, szezámmag, dió, tökmag, köménymag, kendermag, máriatövismag, földimogyoró, kukorica csíra stb.
 
 
 
 
 
 
Folyamatosan frissítem, dolgozom rajta, teszek fel rá újabb és újabb anyagokat, ahogy az időm engedi, érdemes időnként visszatérni, olvasgatni, de ami a legfontosabb! MEGVALÓSÍTANI! másként nem megy!
 
A motto-m "Ne csak olvasd, csináld is!", a másik: "Az egészség nem minden, de a minden, egészség nélkül semmi!" remélem tetszik, és sok használható, jó információt találsz rajta! SZÓLJ HA SZERETNÉD, MERT NEKED IS LEHET HONLAPOD, AMIT TE SZERKESZTHETSZ KÖNNYEDÉN, AMIKOR IDŐD, KEDVED VAN HOZZÁ!

LEHETŐSÉGEK, JÓ TANÁCSOK

Annak, aki fogyni akar:

Elhízás, elzsírosodás elleni fogyasztó teakeverékek
 
I. Kökényvirág 10, rebarbaragyökér 5, bengekéreg 10, sédkenderfű 5, aranyvesszőfű 5, lestyángyökér 6, bodzavirág 5, vadárvácskafű 5, zyályalevél 5, petrezselyemgyökér 5.
 
II. Árvacsalánfű 15, kukoricabajusz 15, cickafarkfű 15, édesköménymag 10, konyhaköménymag 10, kutyabengekéreg 60, kökényvirág 20, vadárvácskafű 20.
 
A számok, a részt, az egymáshoz viszonyított arányt jelentik.
 
A gyógynövényeket összekeverjük, a megadott arányban, 2,5 dl vízhez 1 púpozott evőkanálnyi keveréket leforrázunk lobogó forró vízzel, 10-15 percig lefedve állni hagyjuk, majd ha langyosra hűlt elfogyasztjuk. Napi 2-3 csészével.
 
Forrás:Rápóti-Romváry: Gyógyító növények

REGGELI:

OLAJOS KENYÉR:
 
Többféle hidegen sajtolt olajat összekeverünk (napraforgó olaj, olíva olaj, tökmag olaj, kendermag olaj, dió olaj, kukoricacsíra olaj, köménymag olaj, szezámmag olaj, földimogyoró olaj, máriatövis olaj stb.), ízesítjük szója szósszal (tamari), ezenkívül édes-nemes biopaprikával, apróra vágott petrezselyem zölddel, tört fokhagymával, de ezeket az utóbbiakat már az olajjal megkent kenyérre is tehetjük.
 
 
SALÁTA:
 
Várárolhatunk a bioboltban csalamádét, káposzta salátát, kovászos uborkát, céklasalátát, csírazöldséget,  stb.
 
De készíthetünk magunk is.
 
 
CÉKLASALÁTA TORMÁVAL:
 
A céklát meghámozzuk, lereszeljük a nagyobblyukú reszelőn, izlés szerinti mennyiséget a tormából a kissebb lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük. Meglocsoljuk citrommal, esetleg egy pici mézzel, vagy nyírfacukorral ízesíthetjük, de ez el is maradhat.
 
De készíthetünk saláta levet magunk is: citrommal vagy almaecettel, pici nyírfacukorral, amelyet vízben elkeverünk.
 
 
CÉKLA - ALMASALÁTA:
 
A céklát meghámozzuk,lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, ugyanígy a jonatán vagy valamilyen savanyú almát, az  arány lehet fele-fele, de bármilyen aránban ízlésünknek megfelelően. Jól összekeverjük és máris fogyasztható.
 
 
FEKETERETEK SALÁTA:
 
A feketeretket meghámozzuk, és a kis lyukú reszelőn lereszeljük. Azonnal fogyasztjuk. Ezt inkább késő délutánra ajánlom, vacsorára.
 
 
ZABKÁSA:
 
A zabpelyhet kb. kétszeres mennyiségű picit sós vízben főzzük kb. 10 percig (a főzési idő attól is függ, hogy apróbb vagy nagyobb szemű zabpelyhünk van, meg attól is, hogy milyen puhán szeretjük, ezt ki kell kísérletezni, meg még attól is, hogy már a hideg vízbe tesszük, vagy a forróba) ha valaki úgy szereti, mielőtt kész tehet bele egy kevés növényi tejet is (pl. rizstej, szójatej), amivel még 1-2 percig főzzük kis lángon (elosztón). Egy kicsit állni hagyjuk, duzzadni. Van aki úgy szereti, hogy főzés előtt kicsit megpirítja a zabpelyhet.
 
Olajos magvakkal -dió, mandula, mogyoró, szezámmag, mák-  stb. (darált, apróra vágott), meghintjük, megszórjuk (előzőleg jól megmosott, beáztatott) mazsolával, szárított gyümölcsökkel (szilva, füge, datolya, stb. amit apróra is lehet vágni) de lehet friss gyümölccsel is, ebben az esetben a gyümölcsöt egy kevés fahéjjal hintsük meg (ezzel az erjedést akadályozzuk).

TÍZÓRAI / UZSONNA:

Ha nem reggeliztünk, akkor azt ehetjük tízóraira/uzsonnára amit reggeliként ajánlottam.
 
Ezen kívül készíthetünk pástétomokat.
 
 
SÁRGABORSÓ PÁSTÉTOM:
 
A sárgaborsót átválogatjuk, megmossuk és lassú tűzre feltesszük főni. Ha gázon főzzük, tegyünk alá elosztót. Vigyázni kell az elején, mert könnyen kifut. Ha már félig megfőtt, akkor belerakunk egy nagy fej vöröshagymát és azzal főzzük tovább teljesen puhára a vége előtt 5 perccel rakjuk bele a vegamixet, a víznek is el kell főni majdnem teljesen.
 
Ezután botmixerrel, vagy robotgéppel pépesre készítjük. Közben rakjuk bele a szójaszószt ízlés szerint, (csípős) pirospaprikát, petrezselyem zöldet, fokhagymát és ízlés szerint más fűszert.
 
 
LENCSEPÁSTÉTOM:
 
Ugyanúgy készítjuk, mint a sárgaborsó pástétomot, de ezt ízesíthetjük mustárral vagy tormával is.
 
 
KAPROS TOFUKRÉM:
 
Hozzávalók: 20 dkg tofu, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1-2 ek. yoghurt, fűszeres só vagy szójaszósz, édes-nemes paprika
 
A tofut az összetört fokhagymával,  fűszeres sóval, (szójaszósszal) az apróra vágott kaporral,  yoghurttal jól összekeverjük (villával, robotgéppel, botmixerrel). kenyérre, pirítósra kenjük, megszórjuk pirospaprikával, tetejére paradicsompaprikát szeletelhetünk. vagy más idény-zöldséget..
 
 
PADLIZSÁNKRÉM: 
 
Hozzávalók: 2-3 db. padlizsán, hidegen sajtolt olaj (1/2 dl), vöröshagyma, fél citrom leve, 1-2 gerezd fokhagyma, szójaszósz (1 kanál), pici fehérbors vagy borsikafű, szerecsendió, vágott petrezselyem, zabpehely
 
A padizsánokat sütőben megsütjük (lehet félbe vágva is)  míg meg nem puhul, kiszedjük a belsejét, robotgépben vagy turmixban a hozzávalókkal jól összekeverjük, ha túl lágy zabpellyel vagy más pelyellyel (kukorica, burgonya, szezám, lenmag) sűrítjük.
 
A fentebb felsorolt ételeket vacsorára is fogyaszthatjuk. Lehetőleg este 6 után már ne együnk csak könnyű ételeket: csírazöldségeket, salátát, esetleg gyümölcsöt. 
 
 
Ha van kérdése, írjon bátran!
 
Név: *
Email-cím: *
Telefon/Skype:
Üzenet:
Hozzájárulok, hogy számomra további információkat küldjenek.
 
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

MI HELYETT  - MIT FOGYASSZUNK ?

Hús /fehérje - helyett - szója fehérje, hüvelyesek, teljes gabonák, olajos magvak.
 
Cukor, édesipari és cukrászati termékek, sütemények, cukros üdítők - helyett - természetes szénhidrátok /pl. gyümölcsök/, kisebb mennyiségben méz, szárított gyümölcsök, nyírfacukor, csicsóka szirup, juhar szirup, édesgyökér por.
 
Zsír /disznó-, libazsír, vaj, margarin, tejföl, tejszin, szalonna, tepertő stb./ - helyett - növényi olaj, /lehetőleg hidegen sajtolt tökmag-, napraforgó-, szója-, kukorica csíra olaj, kendermag-, dió-, olíva-, köménymag-, máriatövis olaj stb./.
 
Fehér kenyér, fehér lisztből készült péksütemények, tészták - helyett - teljesőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemények

A TANULÁS NÉGY SZAKASZA

1.) A tudattalan (öntudatlan) hozzá nem értés - nem tudunk valamit, nem értünk hozzá, de azt sem tudatosítjuk, hogy nem tudjuk.
 
Elkezdünk tanulni - felfedezzük korlátainkat.
 
Felismerjük, hogy még mi minddent nem tudunk. Ilyenkor lépünk:
 
 
 
2.) a tudatos hozzá nem értés szakaszába.
 
Sok még a bizonytalanság, kényelmetlenség - de ebben az időszakban tanuljuk a legtöbbet (saját tapasztalatainkból).
 
Az újabb ismeretek, tapasztalatok birtokában magabiztosabban, határozottabban "adjuk elő" az újonnan tanultakat, de ez még teljes koncentrációnkat igényli. Ez a fázis:
 
 
 
3.) a tudatos hozzáértés - amelyben már megszereztük a készségeket, de még nem tudjuk teljesen uralni azokat, ezért egy kicsit görcsösek vagyunk.
 
 
 
4.) Végül eljön - és ez az erőfeszítésünk gyümölcse - a tudattalan (öntudatlan) hozzáértés.
 
A  sok fáradtsággal megtanult apró ismeretek, elsajátított készségek egyetlen harmónikus, egységes működéssé állnak össze. Ekkor már képesek vagyunk élvezni is azt, amit csinálunk, figyelmünket más dolgokra szabadítva fel.
 
 
 
Az elfelejtés - visszatérés a 4. szintről a 2.-ra, az újratanulás a 2. szintről újra a 4. szintre lépés.

 

 
facebook