http://eletero-haz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/863919slide1.jpglink
http://eletero-haz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/942538__leter__h__z_slide1.jpglink
http://eletero-haz.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/339553__leter__h__z_slide2.jpglink
Természetgyógyászok klubja Bioenergetika
Öngyógyítás

Megjelent!!! Bánszky Judit: Jógázz Velem! DVD (1 ó 55 perc) 2300 Ft. 

Dr. Oláh Andor Bázis teakeveréke:

Apróbojtorján, borsmenta, cickafark vagy kamilla, csalánlevél, diólevél, kakukkfű, komló vagy macskagyökér,

Dr. Oláh Andor BÁZIS TEAKEVERÉKE:

 

Aprobojtorján, borsosmenta, cickafark vagy kamilla, csalánlevél, diólevél, kakukkfű, komló vagy macskagyökér.

 
Egyenlő mennyiség mindegyikből, keverjük össze, vegyünk ki a teakeverékből egy tetézett evőkanálnyit, forrázzuk le 2 dl. vízzel, hagyjuk állni 10 percig, szűrjük, igyuk meg. napjában 2-3 csészényi .
 
Azért nevezzük bázis teakeveréknek, mert minden betegségben gyógyító alap teakeveréket jelent, mintegy panaceának (minden betegségben használható szer) tartható. A holisztikus szemlélet szerint minden betegség az egész szervezet betegsége, nem egy-egy szerv működési zavara, tehát az egész szervezetet gyógyítanunk kell.
 
A bázis keverék az egész szervezetre hat gyógyítóan: gyulladás ellen hat (cickafark, apróbojtorján), nyugtat (macskagyökér, komló), az emésztést javítja (diólevél, csalán, cickafark), antibiotikus hatású (kakukkfű), tüdőtisztító (diólevél, kakukkfű, apróbojtorján), vértisztító stb. hatású.
 
Ha az egész szervezet betegsége mellett egy-egy szerv betegsége is előtérben áll, a bázis teakeveréket egy, két vagy három gyógynövénnyel egészítjük ki, melyek speciálisan arra a szervre hatnak.
 
Ilyenkor dupla mennyiségben tesszük hozzá a bázis teához ezeket. Pl. hogyha 5-5 dekából áll az összetétel, akkor a hozzátett gyógynövényekből 10-10 dekányi mennyiséget teszünk a keverékhez.
 

Elhízás - Túlsúly

Írta: Bánszky Judit 2009. május 26. kedd, 14:49 
 
 
Az elhízás, főként a zsírbő étrend 5 betegségcsoportban 12 betegség kialakulását segíti elő mint veszélyeztető (rizikófaktor):
 
1. a szív- és érrendszer betegségei: szívelégtelenség, koszorúsér-betegségek, magas vérnyomás, agyi érbetegségek, visszérbetegségek.
 
2. szív- és légzési elégtelenség különböző formái.
 
3. anyagcsere betegségek: cukorbaj, hiperlipoproteinaemia, köszvény.
 
4. mozgásszervi degeneratív betegségek 8artrózisok).
 
5. gyomor- és bélbetegségek, epekőbetegség, zsírmáj.
 
 
Az elhízás okait kutatva nemcsak a zsírbő étrend hibáztatható, hanem a cukorkorszak is. Yudkin Professzor szerint, ma két hét alatt eszünk annyi cukrot, amennyit elődeink 200 évvel ezelőtt 12 hónap alatt. Egy amerikai átlagpolgár 1822-ben naponta 2 kávéskanál cukrot fogyasztott, de lehet hogy annyit se.
 
1870 körül a napi felhasználás 11 kávéskanálra emelkedett. 1905-re a cukorfogyasztás megduplázódott és 1970 óta naponként 32 kávéskanál cukornál tartunk. Nemcsak kanalazott cukor, hanem édesség formájában is, édesipari termékek, édes üdítőitalok, torták, sütemények, dzsemek, pudingok, fagylalt stb.
 
Magyarországon több mint 800-féle édesség kerül forgalomba, a fővárosi szakboltokban 160-170 féle édesipari cikk között lehet válogatni.
 
Egy szelet tejszínhabos torta legkevesebb egy kávéskanál cukrot, egy üveg (egyharmad liter) gyümölcslé , kóla 8 kávéskanál cukrot rejt. Az NDK-ban a fejenkénti cukorfelhasználás az 1960. évi 29,3 kg-ról 1971-re már 35,2 kg-ra emelkedett. Csupán egy év alatt (1970-től 1971-ig) az emelkedés 800 g.
 
 
 
Minden európai országban hasonló az emelkedés. Évszázadokig az édesség, a cukor csak a gazdagok drága csemegéje volt, mintegy 150 év alatt vált fokozatosan tömegcikké, mivel a múlt század harmincas éveiben kezdik építeni Európa-szerte a nagy teljesítményű cukorgyárakat.
 
A tisztított gyári cukor (az üres kalória) megjelenése és tömeges fogyasztása nem illik az ember évmilliók során kialakult anyagcsere-rendszerébe. "Míg a cukrok gyors fölszívódása a szövetek raktározóképességét akutan és egyenetlenül terheli, addig az összetett szénhidrátok (pl. a teljes gabonalisztből készült ételek) a kevésbé erőteljes és hosszabb ingerlő hatás révén alkalmasabbak a szervezetben történő harmónikus beépüléshez.
 
 
 
A fokozott zsírfogyasztással együtt az elhízásban bűnös a cukor is, tehát az elhízással járó betegségekben is. Ezenfelül a betegségek közvetlen oka is lehet Yudkin professzor szerint nagyon veszélyes táplálék, közvetlenül felelőssé tehető -sokkal inkább, mint az állati zsírok, a koleszterin- korunk betegsége, a szívtrombózis (az infarktus) kiváltásában.
 
Lényeges, sokszor döntő szerepet játszik a cukorbetegség, súlyos emésztési zavarok (diszpepsziák), látási zavarok, bizonyos bőrbajok (akne, szeborröás dermatitisz) létrejöttében. a köszvényesek középértékben napi 103 gramm cukrot esznek, a fele annyit fogyasztó kontroll csoporttal szemben. egyes megfigyelések arra utalnak, hogy talán összefüggés van a cukor és a rák között is.
 
 
 
A katasztrofálisan korán kezdődő és egyre nagyobb számú fogszuvasodás előidézésében a cukor hibáztatható, főként ha hiányzik a rendszeres fogápolás. "A legtöbb bajt az étkezések között fogyasztott ragadós édességek, sütemények és kekszek okozzák, főleg akkor, ha sokáig a szájban maradnak.
 
A cukor, kisérletek alapján megállapíthatóan, a máj elzsírosodását okozza (amit az alkoholfogyasztás és a zsírbő étrend támogat). A fehérje kihasználhatóságát csökkenti a fokozott cukortartalmú étrend.
 
 
 
A cukor kétségtelenül rövidíti az élettartamot. Ha a hosszabb élettartamot az ember 70 esztendejével tekintjük egyenértékűnek, akkor a bőséges cukortartalmú étrend 51 évre csökkenti az emberéletet.
 
Smidth a Lancet egyik 1964. évi számát idézve mondja ki: "a cukorgyártásról kiderült, hogy nagyobb csapást jelent a civilizált ember számára, mint a dohány felfedezése". Élettani szempontból nincs szükség cukorra, teljesen nélkülözhető, elhagyható. Forrás: Dr. Oláh Andor Reformkonyha

Gyógyító jóga

Írta: Bánszky Judit 2009. május 22. péntek, 06:04
 
 
Az agy-, idegrendszer megbetegedéseinél ható jógagyakorlatok
 
 
 
Agyi keringési zavar (a vérnyomást fokozzák! Ezért tilos magas vérnyomásnál, agyi erek elmeszesedésénél végezni!).
 
Neuraszténia, epilepszia enyhítése, izomhipotónia: gyertyaállás (szarvangászana). Fordított testhelyzetű gyakorlatok: fejenállás (sirsászana)
 
Kimerülés, álmatlanság, különböző alvászavarok, bizonyos fajta fejfájás ellen: Kézenállás (haszta-vikrsászana), nyúl-póz (sasangászana), láb-kéz tartás (padahasztászana), kerékállás (csakrászana), fél teknősbéka-tartás (ardha-kurmászana), félgyertya (viparita-karani).
 
 
 
Az érzékszervek működésére ható jógagyakorlatok
 
 
 
Idült fülkürt-gyulladásra: nyelvzár (dzsiva-bandha).
 
Hallás-és egyensúlyzavarokra: félgyertya (viparita-karani), gyertyaállás (szarvangászana).
 
Krónikus gégegyulladás: nyelvzár (dzsiva-bandha). 
 
Arcidegzsába: fejenállás (sirsászana).
 
Krónikus kötőhártya gyulladás: fordított testhelyzetű gyakorlatok.
 
 
 
A belső elválasztású mirigyek működését javító jógagyakorlatok
 
 
 
Agyalapi mirigy (Hipofízis) és a tobozmirigy működését befolyásolják: fejenállás (sirsászana), félgyertya (viparita-karani).
 
Pajzsmirigy megbetegedésekre, működés javító hatásúak: nyúl-póz (sasangászana), nyelvzár (dzsiva-bandha), félgyertya (viparita-karani),
 
Pajzsmirigy működést csökkentő: haltartás (maciászana).
 
Pajzsmirigy müködést növelő: kobraállás (budzsangászana), gyertyaállás (szárvángászana), hatásmechanizmusa a gravitációs keringési többleten túl, -vérátáramlási hatás-, mechanikai hatás (nyomásinger, érleszorítás-értágulat), ezenkívül a nyaki vegetatív dúcokra is hatással van. Ekeállás (halászana), nyúl-póz (sasangászana), téd-fül tartás (karnapithászana).
 
Mellékvesekéreg-hormon alulműködés: kobraállás (budzsangászana).
 
Mellékvesekéreg-hormon túlműködés: gyertyaállás (szarvangászana).
 
 
 
Az emésztőrendszer jógagyakorlatai
 
 
 
Savtúltengés, gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorsüllyedés esetén az ászanák közül ajánlható a hátsó nyújtó-póz (paszcsimatána), a kobraállás (budzsangászana), a fél teknősbéka-tartás (ardha kúrmászana) és a hasbeszívás (uddijána-bandha) és ezeken a gyakorlatokon kívül a légzés szabályozás.
 
Emésztési zavarokra ajánlottak: ekeállás (halászana), nyúl-póz (sasangászana), hátsó nyújtó-póz (paszcsimatána), íj-állás (dhanurászana), hal-tartás (maciászana), pávakakasállás (majurászana).
 
Étvágytalanság ellen jó gyakorlatok: kobraállás (budzsangászana), háromszögállás (trikónászana).
 
Hasmanésnél jó gyakorlatok, amelyek a hasi szerveket összenyomják: pl. a hátsó nyújtó-póz (paszcsimatána).
 
Székrekedés ellen ajánlott gyakorlatok: fekvő medence-tartás (vádzsrászana), félholdállás (ardha-csandrászana), kerékállás (csakrászana),  kobraállás (budzsangászana), íjállás (dhanurászana), ekeállás (halászana), bátorság-póz (birvadrászana),
 
hasbeszívás (uddijána-bandha),  nauli (hasizom elkülönítő-tornáztató gyakorlat), jóga mudra (szerv visszahelyező, gerinc előrehajlító gyakorlat),  háromszögállás (trikónászana), meteorizmus elleni gyakorlat,
 
bélgörcs elleni póz a (pávanamuktászana), ezt a gyakorlatot úgy kell elvégezni, hogy először a jobb lábat húzzuk fel,
majd a bal lábat felválttva (a vastagbél lefutásának megfelelően. A hatást növelhetjük azáltal, ha a jobb láb felhúzásakor jobb oldalunkra fordulunk, a bal láb felhúzásakor pedig balra)
 
Idült vakbélgyulladás, krónikus vékony- és vastagbélgyulladás ellen a fordított testhelyzetű ászanák jól használhatók.
 
Hasnyálmirigy megbetegedéseknél , cukorbetegségnél, az ekeállás (halászana), a térd-homlok ülés (dzsanusirászana), pávakakasállás (majurászana) ajánlható.
 
Májbetegségek kiegészítő kezelésére: jóga mudra, fél láb-fej ülés (ekapada-sirászana), íjállás (dhanurászana), bélgörcs elleni póz (parsa-pávanamuktászana), gyertyaállás (szárvangászana),
 
Máj megnagyobbodás ellen: ekeállás (halászana),
 
Krónikus májgyulladásnál: jóga mudra, és a pránaülés.
 
Májműködés pangása esetén: fordított testhelyzetű gyakorlatok, légzésgyakorlatok, különösen a rekeszlégzés, ezek a máj keringésére vannak hatással.
 
 
 
A vesére ható jógagyakorlatok
 
 
 
Vesebetegségekre, vizelet-kiválasztás fokozására: szöcskeállás (szalabhászana), oldal félholdállás (parsa-ardhacsandrászana).
 
Vesekőnél: kobraállás (budzsangászana).
 
Vándorvese (nefroptózis), zsigersüllyedés (viszceroptózis) esetében jó hatásúak a hasizom gyakorlatok, hasbeszívás (uddijána), és a fordított testhelyzetű gyakorlatok.
 
 
 
A nemi szervek működésére ható jógagyakorlatok
 
 
 
Klimaxnál, fiatalító hatásúak a fordított testhelyzetű gyakorlatok pl. a félgyertya (viparita-karani), és a jógaülések is. A gyakorlatok végzésének időtartamát - a kellő hatás kiváltásához-, fokozatosan növellni kell 1-2 percről, 5-10 percre, de később ha már kellően gyakorlottak vagyunk, tovább növelhető az időtartam.
 
Nemi mirigyek karbantartásara, működésük fokozására: tehénarcülés (gómukhászana), garuda tartás (garudászana).
 
Idült petefészek gyulladás, kismedencei gyulladások, petefészek eredetű elhízás kezelésére: a fordított testhelyzetű ászanák: pl. gyertyaállás (szárvangászana) javasoltak.
 
Menstruációs vérzészavarok: a különböző jóga-ülések a vérzést fokozzák, a fordított testhelyzetű gyakorlatok csökkentik.
 
Vérzési rendellenességek: háromszögülés (vhadrászana), végbél-záróizom-gyakorlat (mulabandha), ekeállás (halászana). A gyakorlatokat óvatosan, a kitartási időt fokozatosan növelve végezzük!
 
Szülést könnyítő gyakorlatok: békaülés (mandukászana).
 
A méh rendellenes állása a gyertyaállásban (szarvangászana) kiegyenlítődik. Olyan esetben, amikor a terméketlenséget a méh helyzetének elváltozásai okozzák, jól alkalmazható a fogamzás elősegítésére.
 
A hasi szervek rendellenes elhelyezkedésén javítanak: hasizomgyakorlatok, hasbeszívás (uddijána).
 
 
 
Mozgásszervi betegségekre javasolt jógagyakorlatok
 
 
 
Derékfájás, lumbágó: hátsó nyújtópóz (paszcsimatána), kobraállás (budzsangászana), teve, és félteve-póz (ardha-usztrászana és usztrászana), fél-kifordulás (ardha-maciéndrászana),
 
Isiász: négyszögülés (csatuszkonászana), békaülés (mandukászana), hátsó nyújtó-póz (paszcsimatána), térd-homlok tartás (dzsanusirászana), jóga-spárga (purna-bivaktapada-dzsanusirászana), fél láb-fej ülés (ekapada-sirsászana), szorongóállás (sankatászana), szöcskeállás (szalabhászana), fekvő medencetartás (szupta vádzsrászana),
 
Porckorongsérv: nyúl-póz.
 
Gerinc-meszesedés: fél-kifordulás (ardha-maciéndrászana).
 
Alsó végtag, reumatikus izületi bántalmak: Jógaülések: lótuszülés (padmászana), zárt lótuszülés (bandha-padmászana), lábujj-állás (pádánguszthászana), térdelőülés (vádzsrászana), békaülés (mandukászana), tehénarcülés (gómukhászana), térd-homlok ülés (dzsanusirászana), fekvő medencecetartás (fekvő medencetartás (szupta-vádzsrászana).
 
Nyaki gerinc szakasz kezelésére: fordított testhelyzetek, ezen kívül a cápatartás (makarászana).
 
Lábboltozat süllyedése: féllábas ászanák, pl. lábujjállás (pádánguszthászana).
 
Elhízás, zsírpárnák: ekeállás (halászana, íjállás (dhanurászana), félholdállás (ardha-csandrászana), háromszögállás (trikónászana), oldal félholdállás (parsa-ardhacsandrászana), bátorság-póz (birvadrászana), jóga mudra.
 
 
 
A légzésgyakorlatok gyógyító hatása
 
 
 
A légzés két irányból támogatja a keringést: a tüdő vitálkapacitását növeli, és a mellkas légzési mozgásainak keringést segítő nyomásváltoztatásai miatt.
 
A légzés a vegetatív idegrendszerre hat, ezen keresztül a szívmüködésre is. A belégzés szimpatikus túlsúlyt okoz, és a szív telítődését segíti elő, kilégzéskor a paraszimpatikus hatás érvényesül, és a szív kiürülése lesz könnyebb.
 
A magas vérnyomásban szenvedő betegnél a légzésgyakorlatok hatására a megnagyobbodott szív kisebbé válik (ehhez, legalább négy hétig kell végezni a légzésgyakorlatokat, naponta 3x-4x, 5-6 percig, először fekvő, majd ülő és álló testhelyzetben, nyitott ablaknál, vagy szabad levegőn).
 
Fokozatosan emelve a gyakorlatok számát, intenzitását gyakorolható a teljes jóga-légzés.
 
facebook